Avontuur
Vandaag het Rotterdams woordenboek gekregen. Dit was een verlaat verjaardagscadeau en dat boekje kan mij goed van pas gaan komen. Ieder avontuur heeft zo zijn eigen taal, ooit heb ik in Antwerpen gewoond en daar heb ik mij snel het Antwerps eigen gemaakt bijvoorbeeld.
Inmiddels heb ik na een aantal verhuizingen een onduidelijk accent ontwikkeld en ligt het een beetje aan met wie ik het laatst gesproken heb hoe mijn taal klinkt. Papagaaien zou je het ook kunnen noemen. Het schijnt een menselijke manier te zijn om je aan te passen aan de ander, daarnaast is het ook een manier die kinderen gebruiken om een taal te leren. Er zijn allerlei termen voor, accommodatie, code-switching. Ik vind het allemaal prima, ik doe het in ieder geval niet expres, het gebeurt gewoon.
Je zou het een onbewust aanpassingsmechanisme kunnen noemen waardoor je je aansluit bij je gesprekspartner en omgeving.
Is het een patroon? Waarschijnlijk wel, zodra ik er mij van bewust ben kan ik het weer bijsturen in het geval ik dat wil.
Ondertussen vraag jij je als lezer wellicht af waar deze blog heen gaat. En dit is terecht.
Ergens in de zomer volgend jaar gaat mijn praktijk en ikzelf een nieuw avontuur beginnen. En dit avontuur gaat zich in Rotterdam afspelen. Omringd door water, architectuur en een bruisende energie.
Mijn praktijk in Eindhoven blijft tot juli 2025 open, korte trajecten kunnen nog prima starten in mijn praktijk in Eindhoven tot ongeveer mei 2025. De langere trajecten willen rekening houden met deels online en/of verder reizen vanaf juli volgend jaar.
Korte trajecten zijn processen van een 4 à 6-tal sessies die gericht zijn op het doorbreken van patronen en het bewust lichter maken van je leven. Dit kan zowel individueel als in koppel-vorm.
In de loop van volgend jaar komt over dit proces ook mijn boek uit, details hierover volgen later. Mocht je nu al interesse hebben, laat het me even weten en dan plaats ik je met plezier op mijn geïnteresseerden-lijst!
Het duurt dus nog wel eventjes voor ik het ga ‘aftaaien’ in Eindhoven en mijzelf weer opnieuw ga uitvinden in Rotterdam. In de tussentijd kijk ik met heel veel dankbaarheid terug naar een prachtig avontuur in Eindhoven. En blijf ik me qua taal gewoon aanpassen aan jou.
Copyright © 2014 - 2025 Edith Walraven, Praktijk voor Relatie en Therapie.
VERLIEFD
Als een vlieg word je naar het licht toegetrokken, het lijkt of je niet anders kunt. Je weet het zeker, dit is heel bijzonder, dit is uniek, hier moet ik gehoor aan geven, dit mag ik niet laten lopen, dit ben ik verplicht aan mezelf!
Je worstelt hiermee, want je hebt bijvoorbeeld al een langdurige relatie, of je hebt zelfs een heel mooi gezin met kinderen waar je, tot je die ander tegenkwam, dacht tevreden en gelukkig mee te zijn. In die relatie zijn wellicht wat frustraties zoals, minder unieke aandacht voor elkaar want je hebt een druk gezin met kleine kinderen of pubers en beide een drukke baan, een minder bevredigend of spannend seksleven, minder gevoel van vrijheid en zorgeloosheid en het gevoel dat je beiden toch heel verschillend bent. Er wordt heel wat in de war geschopt door de heftigheid van de gevoelens van verliefdheid.
Het gevoel van liefde is je wellicht overkomen, ineens was het er, in volle omvang en bevond je je in een andere wereld. Het gevoel kan er ook in geslopen zijn, een fijne collega, een goede vriend of vriendin waar je steeds iets meer mee deelde. Vertrouwelijke zaken, problemen in je relatie of met je kinderen, problemen in of met het werk, je kunt alles heel fijn met elkaar bespreken en de gesprekken kunnen eindeloos zijn. Je voelt je grenzeloze mogelijkheden als je met die ene persoon bent, de druk van een gezinsleven valt weg, het keurslijf en de sleur van het alledaagse leven zijn compleet afwezig. Wellicht bedenk je je op enig moment dat je dit soort gesprekken en het delen van deze gevoelens met je partner niet kunt of zelfs nooit hebt gekund.
Je voelt je gehoord door die ene persoon, je merkt dat je elkaar heel makkelijk begrijpt en je hebt steeds meer het gevoel dat je op elkaar lijkt en dat je een hele bijzondere unieke verbinding hebt. Een blik of een berichtje van die ene persoon doet je hart sneller kloppen, je voelt de energie door je lijf gieren en het voelt heerlijk! Er veranderen wat dingen in je leven, je let iets meer op je uiterlijk door bijvoorbeeld wat meer te sporten, je let meer op je dieet of je eetlust is sterk verminderd. Je staat iets langer voor de kledingkast en de spiegel. Daarnaast brengt je meer tijd door met je telefoon, je blijft steeds langer en vaker met die ander in verbinding staan terwijl je met je partner of je gezin bent. Je bent compleet aanwezig bij die andere persoon en je wordt steeds wat meer afwezig voor met name je partner.
Je omgeving merkt wel iets aan je, je bent bijvoorbeeld wat vermagerd, je ziet er anders uit, je telefoon wijkt niet van je zijde, je kunt ineens stralen of heel bedrukt zijn. Je wijt het aan stress of drukte op het werk en je reacties naar je partner worden soms wat feller. Er ontstaat wat onrust in de relatie met je partner en je ontwijkt rechtstreekse vragen waardoor er meer onrust ontstaat. Je wilt met rust gelaten worden, je doet immers niets verkeerd denk je bij jezelf. Je werkt hard, je bent iedere keer keurig naar huis gekomen en je hebt misschien ook al een paar keer kunnen voorkomen dat je een grens overschrijdt door de neiging om de ander te zoenen of aan te raken te onderdrukken.
En misschien zijn de grenzen al wel wat ruimer geworden. De berichtjes die je elkaar stuurt zijn niet bedoelt voor anderen om te lezen, zeker niet voor je partner. Je verzwijgt wat meer voor je partner en je irriteert je ook steeds meer aan je partner en neemt meer en meer afstand.
Tijdens de periode dat je hevig verliefd bent, worden de gevoelens voor je partner gedeeltelijk of geheel weggedrukt. Je ‘voelt het niet meer’ voor je partner. Hij of zij is minder aantrekkelijk en je denkt dat je te verschillend bent om samen geliefden te zijn.
Als het de eerste keer in je volwassen leven gebeurt dat je verliefd wordt op een ander, of een ander wordt verliefd op jou en je kunt dit beantwoorden, dan weet je over het algemeen niet wat je overkomt. Het is knap lastig om deze gevoelens die geregeerd worden door hormonen in het juiste perspectief te zien. In plaats van bij de eerste signalen jezelf wat kritische vragen te stellen ga je juist als een vlieg onbekommerd en op volle snelheid naar het licht toe vliegen, het voelt immers heerlijk en je wilt meer en meer. Als je dan bijna bij het licht bent word je omgeving een probleem. Je geweten of je normen en waarden komen op enig moment in de weg te staan en je ziet niet hoe je dit moet gaan oplossen.
Met enig geluk gaat je partner op onderzoek uit, checkt je telefoon, vraagt wat na en telt 1 en 1 bij elkaar op. Jij probeert je partners bange vermoedens zo lang mogelijk te ontkennen of misschien ben je opgelucht dat je eindelijk open kunt zijn over de situatie. Of je neemt zelf de stap om een klein stukje op te biechten omdat je op een gevaarlijke grens begint te komen en je het moeilijk vindt om steeds meer te liegen. En dan begint de ellende van de realiteit. Het is confronterend om het verdriet of de boosheid van je partner aan te zien. Het gevoel van falen of verlies naar je gezin toe komen ook om de hoek kijken. Je vindt het misschien lastig om naar jezelf te kijken, het was niet je bedoeling om mensen pijn te doen, je was gewoon enorm aan het genieten van iets heel bijzonders, dit is geen ‘ordinaire’ affaire zeg je tegen jezelf en de ander. Het staat als het ware los van het leven wat je met je partner en je gezin hebt. Het is jou overkomen, blijkbaar moest het zo zijn en heb je de ware liefde eindelijk ontmoet, je vermoedt daardoor dat jij ook niet de ware liefde bent voor je partner, die is ook beter af met iemand anders en die gun jij eenzelfde soort gevoel met een ander. Op die manier tracht je met jezelf in het reine te komen.
De ene keer lukt dat beter dan de andere keer.
Hoe krijg je je leven weer op de rit? Je kunt uit elkaar gaan en alleen verder gaan of met de ander verder gaan als die überhaupt echt beschikbaar blijkt te zijn op dat moment. Je kunt sorry zeggen en zo goed en zo kwaad als het kan verder gaan met je partner en wellicht ook met de ander in je hoofd of in de realiteit. In deze situatie bestaat er grote kans dat je relatie alsnog eindigt. Je kunt in relatietherapie gaan op verzoek van de partner of je omgeving om te laten zien dat je er alles aan hebt gedaan om de relatie en of het gezin te redden maar je stelt je er niet echt voor open. Je gaat hierdoor als het ware op zoek naar de bevestiging dat je je relatie met een gerust hart kunt beëindigen.
Je kunt ook overwegen om te kijken hoe je kunt leren van deze situatie door echt samen in relatietherapie te gaan. Uit respect voor je relatie, voor je partner, voor de ‘ander’ en vooral voor jezelf. Je gaat onderzoeken wat het betekent dat je ontvankelijk blijkt voor een andere liefde, dit kan namelijk nog vaker gaan gebeuren in je leven. Je kunt elkaar opnieuw gaan leren kennen, je kunt het nieuwe wat je over jezelf hebt geleerd tijdens de verliefdheid met de ander inbrengen in de relatie met je partner. Je kunt daardoor de gevoelens naar je partner weer toe gaan toelaten. Je kunt beiden de kleine of grotere problemen die in je relatie aanwezig zijn gaan benoemen en gaan oplossen. Je geeft je relatie met je partner daardoor de kans om te helen, te verdiepen en wellicht naar een hoger niveau te brengen dan dat je ooit samen bent geweest.
Wordt vervolgd….
Copyright © 2014 - 2025 Praktijk voor Relatie en Therapie. Blogs geschreven door Edith Walraven. Alle Rechten Voorbehouden.
Copyright © 2014 - 2024
Praktijk voor Relatie en Therapie
AGB code prive: 90103839
Beroepsvereniging
NFG: 8643
RBCZ/TZ: 171033R
KVK 52808629
BTW identificatienummer: NL00173760B74
Alle rechten voorbehouden Edith Walraven